Новини

ПРОДАЖ БУРШТИНУ В ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ

17 жовтня 2022

Уряд ухвалив Постанову №1069, якою затвердив Порядок продажу бурштину з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України.

Відтепер продаж бурштину з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України (далі — Держсховище) буде здійснюватися через електронні аукціони в системі Прозорро.Продажі та TendGroup відповідно, як акредитований електронний майданчик.

Держсховище єдиний організатор, що має право на реалізацію бурштину. І саме він буде забезпечувати зберігання бурштину під час проведення торгів.

Мінфін приймає рішення про проведення аукціонів за поданням Держсховища. Після ухвалення такого рішення оголошується англійський аукціон на підвищення ціни.

Приймати участь в аукціонах зможуть як юридичні, так і фізичні особи. Вони зможуть реєструвати заявки на участь протягом 15 днів, з моменту оголошення аукціону.

Якщо ніхто не реєструється на перший аукціон, він буде визнаний таким, що не відбувся. Держсховище оголосить повторний англійський аукціон, а якщо не відбудеться і повторний — оголошується голландський аукціон з покроковим зниженням ціни на 30%.

Після проведення аукціону, переможець, електронний майданчик та організатор підписують протокол протягом 4 робочих днів за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Далі укладається договір між переможцем та Держсховищем протягом 5 робочих днів з дня підписання протоколу. Та після цього, протягом 5 робочих днів учасник сплачує суму за лот (за вирахуванням гарантійного внеску) на рахунок організатора та отримує бурштин.

Така прозора та уніфікована модель продажу забезпечує вільний доступ до купівлі бурштину. Адже знайти аукціони і прийняти в них участь може будь-хто, для цього необхідно лише зареєструватись на майданчику TendGroup.