Новини

КВАЛІФІКОВАНИЙ ЕЛЕКТРОННИЙ ПІДПИС В ЗЕМЕЛЬНИХ ТОРГАХ

08 лютого 2022

Для участі або організації земельного аукціону необхідно мати кваліфікований електронний підпис. Зараз є два види підписів:

  • Удосконалений електронний підпис (УЕП), який використовується найчастіше
  • Кваліфікований електронний підпис (КЕП), який розміщується на окремому токені (у вигляді флешки)

Земельний кодекс України вимагає підписання заявки на земельний аукціон та протоколу про результати такого аукціону виключно кваліфікованим електронним підписом (КЕП).

Як перевірити діючий електронний підпис

Якщо у вас вже є електронний підпис, але ви не знаєте він удосконалений чи кваліфікований, вам необхідно:

  • Підписати вашим діючим підписом будь-який документ
  • Перейти за посиланням на сайт ЦЗО  і здійснити перевірку підписаного документу
  • Вам сформується протокол перевірки в якому буде відображатися інформація про “Тип носія особистого ключа”
  • Якщо зазначено, що “Тип носія особистого ключа — захищений” — у вас кваліфікований електронний підпис і ви можете їм підписувати документи. Якщо відображається, що тип носія не захищений — у вас удосконалений електронний підпис, який не підходить для участі у земельних торгах.

Зразок результату перевірки КЕП, тут зазначено, що “тип носія особистого ключа — захищений”, тому його можна використовувати для організації або участі в земельному аукціоні (Рис.1).

Рис.1

Важливо, що формат підпису та сертифікат, які зазначені як кваліфіковані не означають, що це КЕП. Доказом кваліфікованого електронного підпису є лише захищений Тип носія особистого ключа. Всі інші підписи є лише удосконаленими.

Якщо у вас немає кваліфікованого електронного підпису 

Вам потрібно його отримати для участі в аукціоні. Без КЕП прийняти участь в аукціоні (підписати протокол та договір) неможливо. Для цього отримайте КЕП в одному з кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг за посиланням.