Новини

ЯК БІЗНЕСУ ПРОДАТИ АБО ЗДАТИ В ОРЕНДУ МАЙНО ЧЕРЕЗ ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ

25 липня 2022

А ви знаєте, що в Прозорро.Продажі можна продати та здати в оренду приватне майно? Всім відомо, що система націлена на державне та комунальне майно, але так само українські компанії або фізичні особи можуть безкоштовно використовувати конкурентні аукціони щоб реалізувати своє майно.

А чому це цікаво для приватного власника? Бо в системі 54 000 активних учасників аукціонів та ще більше переглядають торги і шукають потрібний лот. Це величезна аудиторія, яка побачить ваш лот та може їм зацікавитись.

Всьго проведено 32,4 тис. комерційних торгів на суму 722 млн.грн. Ці кошти організатори отримали на розвиток бізнесу чи власні потреби. Серед найбільших організаторів: Банк Аваль, Нова Пошта, Сандора, ДТЕК, Укртелеком, Мегабанк тощо.

Що можна продавати або здавати в оренду? 

Будь-яке майно, наприклад: комерційну та житлову нерухомість, автомобілі, земельні ділянки, обладнання, меблі, вторсировину тощо. Також, можна передавати права, наприклад, право перевезення вашим транспортом, розміщення на вашій земельній ділянці пересувної споруди або інше.

Хто може оголошувати комерційні аукціони? 

Фізичні та юридичні особи щодо майна, яке перебуває у їх власності.

Але щодо фізичних осіб встановлені такі обмеження:

  • якщо аукціони з продажу — стартова ціна об’єкта має бути від 100 000 грн;
  • якщо аукціони з оренди — стартова ціна аукціону має бути від 10 000 грн.

Від вашого імені організувати аукціон може особа за довіреністю.

Які види аукціонів можна використовувати?

  1. Англійський аукціон — класичний трьох раундовий аукціон на підвищення ціни в кожному раунді. Англійський аукціон варто використовувати, коли ваше майно висококонкурентне і ви впевнені у його стартовій ціні. Наприклад, реалізація металобрухту від ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО за посиланням. 
  2.  Голландський аукціон на зниження ціни — аукціон в якому ви визначаєте діапазон ціни за який готові продати/здати в оренду, наприклад від 500 000 грн до 700 000,00 грн. В день аукціону учасники зупиняють падіння ціни в межах діапазону на прийнятній для них. Рекомендуємо використовувати такий аукціон, якщо ви не впевнені у ринковій вартості об’єкта і віддаєте рішення її визначення ринку, встановивши мінімальний поріг ціни. Наприклад, оренда приміщення у Коростені від Укртелекому за посиланням. 
  3. Торги із закритими пропозиціями — це процедура без аукціону. Ви публікуєте оголошення і протягом 3-5 днів учасники подають заявку з власною ціною. Після завершення періоду прийому заявок укладається договір з учасником, що надав найвищу ціну. Наприклад, торги з реалізації аміаку за посиланням.

Що є запорукою успішного аукціону?

  1. Розкриття інформації про об’єкт — потрібен детальний опис об’єкта, його кількісно-якісні та інвестиційно привабливі характеристики, чому його варто придбати або орендувати.
  2. Вірний вид аукціону — в залежності від виду майна та його опису менеджер E-Tender допоможе визначити який саме вид аукціону кращий.
  3. Стартова ціна — вона має відповідати ринковій, але не бути значно вище за неї. Аукціон передбачає підвищення ціни в його ході і стимулює конкуренцію, тому не завищуйте ціну при оголошенні, це негативно вплине на результат торгів.

Яка вартість організації аукціону? 

Для організатора (продавця / орендодавця) користування майданчиком безкоштовне і це буде визначено в договорі. Винагороду сплачує лише переможець аукціону.