Новини

Два прозорі місяці ринку землі: ключові зміни та результати

13 грудня 2021

 

Позаду другий прозорий місяць ринку землі. За цей час українці продавали або здавали в оренду земельні ділянки через онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі за ринковою ціною завдяки чесній конкуренції.

Станом на 6 грудня в системі 1500 аукціони загальною вартістю 556 млн грн. Загальна площа земельних ділянок, виставлених на торги — 8,4 тис.га. Нагадуємо, що змінилося із впровадженням земельних аукціонів у системі Прозорро.Продажі та які можливості це дає учасникам ринку.

Оренда та продаж державної та комунальної землі

У червні 2021 року законом 1444 визначено, що всі земельні торги відбуватимуться онлайн в Прозорро.Продажі. Окрім цього згідно з законом 1423 розпоряджатися всіма землями державної власності, які розташовані за межами територіальних громад тепер буде місцеве самоврядування: сільські, селищні та міські ради. Це не стосується земель, які, наприклад, використовуються державними підприємствами, землі оборони тощо. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності не продаються.

Якщо громада вирішила продати або передати в оренду землю, то вона зможе це зробити тільки через електронні земельні торги в «Прозорро.Продажі». Усе відбувається відкрито — будь-хто в режимі реального часу може спостерігати за торгами та їхніми результатами. Водночас унаслідок дворівневості системи, ніхто не може втручатися в торги.

Англійський аукціон на підвищення ціни

У системі всі земельні аукціони проходять на підвищення ціни. Що це означає? До початку аукціону ніхто не знає, скільки людей бере участь у торгах та які вони зробили закриті ставки. Тільки-но аукціон починається, ця інформація стає доступною.

Далі учасники впродовж трьох раундів підвищують ставки, намагаючись «перебити» попередню цінову пропозицію. Після проходження трьох раундів перемагає той, хто запропонував найбільшу ціну. Максимальне зростання цін на аукціоні не обмежено. Інформація про учасників, зокрема їхні імена, відкривається тільки після завершення аукціону.

Гарантійний внесок

Щоб взяти участь у торгах, учасник має сплатити два види платежів. Це реєстраційний внесок — 10 % від мінімальної зарплати — 650 грн станом на листопад 2021 року. А також гарантійний внесок:

— 30 % від стартової ціни продажу ділянки або її річної оренди. Його розмір збільшили у випадку продажу ділянок з 5 % до 30 %. Якщо переможець аукціону відмовляється підписувати протокол або договір по завершенню торгів, то втрачає цю суму гарантійного внеску.

Переважне право

Після відкриття ринку землі, власник може продати ділянку, навіть якщо вона перебуває в довгостроковій оренді у фермерів або агрохолдингів.Тут процес відбуватиметься з урахуванням переважного права. Саме орендар має пріоритетне право купити ділянку на торгах. Але перед цим власник орендованого паю повинен звернутися до нотаріуса та повідомити наявного орендаря про намір продати землю.

Для реалізації свого права орендар бере участь у земельних торгах і після них натисканням кнопки обирає, погоджується він на найвищу запропоновану ціну чи ні. Якщо орендар готовий купити земельну ділянку за ціною продажу — найбільшою ціновою пропозицією, яку подали на земельних торгах інші учасники, значить, він реалізував своє переважне право. Водночас орендар може перемогти і як звичайний учасник — запропонувати найвищу ціну під час торгів.

В окремих випадках під час продажу сільгоспземлі, переважне право реалізується у дві черги покупців. Перша — користувач надрами, який має спецдозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення на конкретній ділянці. Друга черга — орендар цієї ж ділянки.

Відкриті дані

Уся інформація про електронні аукціони розміщена у відкритому доступі у модулі аналітики «Прозорро.Продажі». Там дані представлені у вигляді зрозумілих графіків, діаграм та дашбордів. Це дає змогу переглядати інформацію за різними показниками електронних торгів. Наприклад, кількість завершених торгів з продажу та оренди землі. Також є можливість обрати критерії за якими треба знайти дані у розділі «Фільтри». Найпопулярніші з них: «Основні результати», «Аукціони», «Організатори», «Учасники».

Завдяки аналітичному модулю bi.prozorro.sale можна аналізувати перебіг будь-якого окремого аукціону, а також агреговану інформацію про всі аукціони. Це дає змогу швидко виявляти тренди, бачити найактивніших продавців та покупців. А ще  аналізувати тенденції у розрізі регіонів, окремих населених пунктів тощо.